Οι εταιρείες αφαιρούν το παράνομο περιεχόμενο από το Διαδίκτυο όλο και ταχύτερα

Βήματα για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο Διαδίκτυο κάνει η Ευρώπη, η οποία επιχειρεί να βρει τη “χρυσή τομή” ανάμεσα στην αφαίρεση του παράνομου περιεχομένου και στο σεβασμό της ελευθερίας της έκφρασης. Σήμερα, οι εταιρείες αφαιρούν το παράνομο περιεχόμενο όλο και ταχύτερα, αλλά αυτό δεν οδηγεί σε υπερβολική αφαίρεση περιεχομένου: το ποσοστό αφαίρεσης δείχνει ότι ο έλεγχος που πραγματοποιούν οι εταιρείες εξακολουθεί να σέβεται την ελευθερία της έκφρασης. Οι εταιρείες πληροφορικής αξιολογούν, πλέον, το 89% του επισημασμένου περιεχομένου εντός 24 ωρών. Επίσης, το 72% του περιεχομένου, που θεωρείται παράνομη ρητορική μίσους, αφαιρείται σε σύγκριση με το 40% και το 28% αντίστοιχα, όταν τέθηκε σε ισχύ ο κώδικας δεοντολογίας το 2016. Ωστόσο, οι εταιρείες πρέπει να βελτιώσουν την παροχή ανατροφοδότησης προς τους χρήστες.

Το ποσοστό αφαίρεσης δείχνει ότι ο έλεγχος, που πραγματοποιούν οι εταιρείες, εξακολουθεί να σέβεται την ελευθερία της έκφρασηςΤην πρόοδο, που έχει σημειώσει η Ευρώπη στην καταπολέμηση της παράνομης ρητορικής μίσους στο Διαδίκτυο, καταγράφει η τέταρτη αξιολόγηση του σχετικού κώδικα δεοντολογίας της Ε.Ε. Θυμίζουμε ότι, για να ανταποκριθούν στο εντεινόμενο πρόβλημα της παράνομης ρητορικής μίσους στο Διαδίκτυο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τέσσερις μεγάλες επιχειρήσεις (Facebook, Microsoft, Twitter και YouTube) παρουσίασαν το Μάιο του 2016 “κώδικα δεοντολογίας για την καταπολέμηση της παράνομης ρητορικής μίσους στο Διαδίκτυο”. Στη βάση του κώδικα, όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες έχουν την ευθύνη να μεριμνούν, ώστε το Διαδίκτυο να μην καταστεί ασύδοτος χώρος ρητορικής μίσους και βίας. 

Removals per IT Company

Ο κώδικας
Ο κώδικας περιλαμβάνει σαφέστερες διαδικασίες κοινοποίησης και απόσυρσης, αποτελεσματικότερα εργαλεία και προδραστικές τεχνολογίες, ισχυρότερες δικλείδες ασφαλείας για τη διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, ιδιαίτερη προσοχή στις μικρές επιχειρήσεις και στενότερη συνεργασία με τις Αρχές. Να σημειωθεί ότι, κατά τη διάρκεια του 2018, τέσσερις νέες εταιρείες αποφάσισαν να προσχωρήσουν στον κώδικα δεοντολογίας: Google+, Instagram, Snapchat, Dailymotion, ενώ χθες ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στον κώδικα δεοντολογίας και η γαλλική πλατφόρμα τυχερών παιχνιδιών Webedia (jeuxvideo.com).

“Το πιο σημαντικό είναι ότι ο κώδικας δεοντολογίας λειτουργεί αποτελεσματικά, επειδή σέβεται την ελευθερία της έκφρασης. Το διαδίκτυο είναι ένας χώρος στον οποίο οι χρήστες προσέρχονται για να εκφράσουν τις απόψεις τους και να βρουν πληροφορίες με το πάτημα ενός κουμπιού. Κανείς δεν θα πρέπει να αισθάνεται ανασφαλής ή ότι απειλείται λόγω παράνομου περιεχομένου μίσους που παραμένει στο Διαδίκτυο”, αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Άντρους Άνσιπ. 

Θεσμικό πλαίσιο
Η απόφαση-πλαίσιο για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας θεσπίστηκε το 2016 και έκτοτε ο κώδικας δεοντολογίας σημειώνει συνεχή πρόοδο. “Η πρόσφατη αξιολόγηση επιβεβαιώνει ότι οι εταιρείες πληροφορικής παρέχουν ταχεία ανταπόκριση στο περιεχόμενο ρατσιστικής και ξενοφοβικής ρητορικής μίσους που τους κοινοποιείται. Πρέπει, ωστόσο, να βελτιώσουν την ανατροφοδότηση προς τους χρήστες που κοινοποιούν σχετικό περιεχόμενο, και να παρέχουν μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με τις κοινοποιήσεις και την αφαίρεση περιεχομένου”, αναφέρει η Επιτροπή. 

Grounds for reporting hatred

Επιστροφή...

Update cookies preferences